Blog van Eva Selhorst over Personal Branding

Ik zie, ik zie iemand die jij niet ziet

Je bent op een sollicitatie en je krijgt de vraag waarom zij jou zouden moeten aannemen voor deze functie. Je hoofd slaat op hol en je bent wanhopig op zoek naar de juiste woorden om uit te kunnen leggen waarom ze juist jou moeten kiezen (en niet die 100 anderen). Uiteindelijk komt er een spraakwaterval uit waar niet echt uit blijkt wat jou nou zo speciaal maakt.

Wees niet getreurd, veel mensen hebben hier moeite mee. Hoe presenteer je jezelf en hoe zien anderen jou eigenlijk? En nog belangrijker: hoe wil jij dat andere mensen jou zien en hoe zorg je daar voor? Een hulpmiddel hierbij is personal branding. Personal branding houdt in dat je jezelf als merk neerzet en daarmee onderscheidt je jezelf van de rest. Want iedereen is tegenwoordig een merk. Op sociale media zie je daar dagelijks voorbeelden van. De een post een oproep om zijn/haar website te liken en de ander laat in een Tweet weten met wat voor leuke dingen zij bezig zijn. Omdat iedereen een merk is en continue aan het zenden is, is het behoorlijk lastig om op te vallen.

Je kunt zelf al heel wat doen om jezelf als personal brand neer te zetten. Zo kun je al beginnen op sociale media. Kanalen als LinkedIn, Twitter en Facebook bepalen al voor een groot deel hoe jij bent als merk. Het is natuurlijk niet zo’n goed idee om een profielfoto van jezelf uit te kiezen waarin je een groot wijnglas in je hand hebt. Veel werknemers bekijken je eerst op sociale media voordat ze je überhaupt uitnodigen op een gesprek. Vergeet vooral niet dat zodra je wat post op een van deze kanalen het bij heel veel mensen terecht kan komen. Kijk dus uit met te persoonlijke zaken of negatieve berichten. Natuurlijk kan het opluchten om flink te tieren over je onuitstaanbare baas maar dit kan je je baan kosten.

Maar hoe zet ik mezelf nu neer als merk? Hoe zorg ik ervoor dat ik een personal brand wordt? Hiervoor is het misschien een idee om een personal brand coach in te huren. Die kan jou helpen om jezelf opmerkelijk en onderscheidend te presenteren. Want niemand heeft wat jij hebt, iedereen is uniek. Een personal branding coach kan je helpen zodat anderen jou zien zoals jij wil dat zij jou zien.

Eva Selhorst
Communicatie
Public Relations (PR)