Loslaten en aanhaken

Ondernemen kun je vergelijken met het varen op een schip. Als ondernemer in een eenmanszaak ben je  de kapitein en de bemanningslid tegelijk. Dat valt niet altijd mee.

En omdat je niet alles zelf kunt, werk je samen met andere ondernemers en huur je een boekhouder, webbouwer of een ontwerpstudio in om bepaalde klussen voor je te doen,

Ook ik was op zoek naar andere, werkgerelateerde samenwerkingsverbanden en andere ondernemers wilden ook graag met mij samenwerken. Want ik ben ervan overtuigd dat  samenwerken meer oplevert dan alles alleen uit te vinden of te bedenken.

Samenwerken, ja leuk!

Maar met wie ga je samenwerken? Wie past bij jou? Welke mensen geven en welke mensen kosten je energie? Ik hield me daar als startende ondernemer niet mee bezig. Ik vond het leuk om met iedereen te sparren over de ontwikkeling van nieuwe producten.

Echter, ik dacht niet na over het krijgen en geven van energie . Tot ik een dame sprak die mij er op wees dat een aantal mensen in mijn omgeving mij niets opleverden, maar meer energie kostten. Ik was verbaasd. Is dat zo? Zou het echt?

Dit heeft alles te maken met mijn zelfbeeld. Ik zag mijzelf heel anders dan de mensen in mijn omgeving. Zij zagen een energieke dame met ideeën, borrelend van enthousiasme; een kapitein op een schip.
Dat beeld kwam niet overeen met mijn beeld. In mijn beleving was ik nog helemaal geen ‘echte’ ondernemer, laat staan de kapitein op mijn schip. Door goed te kijken naar wat ik heb opgebouwd en bereikt, is dat beeld, mijn Personal Brand, veranderd. Ik ben gaan zien dat ik inderdaad de kapitein op mijn schip ben. Helaas had ik op dat schip heel veel ballast verzameld omdat ik mij te lang bezig heb gehouden met zaken die belangrijk waren voor anderen. Ik bleef mensen, voor ‘old times sake’ of omdat ik ze aardig vond, voorzien van mijn energie en enthousiasme.

Weg met de ballast…… een eye-opener!

Goed naar jezelf kijken, jezelf een spiegel (laten) voorhouden is zo belangrijk. Het is moeilijk om je bewust te worden van je eigen proces, daar heb je anderen voor nodig.
Nu ik weet dat ik de kapitein om mijn schip ben, maak ik andere keuzes. Ik heb oude verbanden verbroken en ik ga nieuwe verbanden aan. Maar dan wel met medekapiteins! Ondernemers die energie geven en/of zich gelijkwaardig ontwikkelen.
Mijn Personal Brand is nu niet alleen helder voor mijn omgeving, maar ook voor mij. Ik heb zicht op mijn koers en zie steeds vaker andere ondernemers dezelfde koers varen.

Allen met dat ene doel….

succesvol worden!

Ik ben helemaal kapitein op mijn schip! #haarpetrechtzettend.