Reizen

Ondernemen is als Reizen.

Vandaag maakte ik, via Social Media, reclame voor de bijeenkomst van Club Jonge Bedrijven Rijnland. In de volgende bijeenkomst staat het onderwerp ondernemen is als reizen centraal. Aanleiding hiervoor is een 40.000 kilometer lange reis dat een lid van CJB Rijnland op de motor heeft gemaakt van Alaska naar de zuidelijkste stad van de wereld.

Reizen is ondernemen!

Daarbij hoort risico’s nemen, problemen oplossen, nieuwsgierig zijn, in het diepe springen, vooruit kijken, pionieren, nieuwe markten ontdekken en aanboren, mensen ontmoeten, maar ook bestaande relaties warm houden.
Onderweg moet je je administratie bijhouden, je budget beheren, contacten maken en netwerken. Misschien kun, gezien de overeenkomsten, wel zeggen dat ondernemen een avontuurlijke reis is, die je aflegt vanachter je eigen bureau.

Als startende ondernemer maak je een plan,

zet je een route uit en ga je op weg, alleen of met anderen, naar jouw doel: een mooie succesvolle onderneming. Je komt allerlei mensen tegen van wie je leert, die je nieuwe ideeën geven. Je komt er gaandeweg achter of jouw plan reëel was. Het is net als met reizen; het echte ondernemen ervaar je pas wanneer je er midden in zit.

Ik ben altijd een nogal reislustig en avontuurlijk type geweest en realiseerde mij dat ik sinds de start van mijn onderneming niet meer heb gereisd. Soms weekje duiken in Egypte, maar dat telt niet mee. Ik heb sindsdien ook de behoefte niet meer gevoeld om te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten, andere culturen op te snuiven of boeken te lezen over het land dat ik wilde bezoeken.

Ik betrapte mijzelf er laatst zelfs op dat ik verder zapte bij een reisprogramma.

Wordt de hang naar avontuur nu gevoed door mijn ondernemerschap? Ja, grotendeels wel, ik ontmoet allerhande mensen met verschillende opvattingen en inzichten. Ik kom op plaatsen waar ik nog nooit geweest ben, bij bedrijven waar ik altijd al eens een kijkje achter de schermen wilde nemen. Ik doe leuke dingen, plan allerlei activiteiten en ontdek diverse aspecten van het ondernemen. Ik lees veel boeken over mijn vakgebied en interesseer mij in de verschillende kanten van ondernemen. Zo krijg ik weer nieuwe ideeën en wil ik weer op pad om deze ideeën te gaan verwezenlijken.

Mijn reisverslagen…

De reisverslagen hebben plaats gemaakt voor blogs, de vakantiekiekjes voor mijn mijlpalen als ondernemer en mijn dagboek zijn vervangen door mijn berichten op LinkedIn en Twitter.

Blijkbaar ben ik al een paar jaar aan het reizen. Wat af en toe nog ontbreekt, is het gevoel van de zon op mijn huid.